طلاق توافقی چیست؟ نقش وکیل در طلاق توافقی
یکی از انواع طلاق که در آن زن و مرد هر دو موافق جدایی می باشند، طلاق توافقی می باشد که به اصلاح عامیانه طلاق تفاهمی هم گفته می شود. در این نوع طلاق، زوجین در مورد کلیه امور مربوط به رابطه زوجیت با یکدیگر به توافق می رسند و همانطور که از نامش پیداست می خواهند به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند.
نکته حائز اهمیت در طلاق توافقی موضوع مکتوب کردن توافقات زوجین است. برای اینکه این توافقات فصل الخطاب حقوق مالی و غیر مالی زوجین قرار گیرد و جایی برای طرح ادعای بعدی وجود نداشته باشد بهتر است زیر نظر وکیل طلاق توافقی تنظیم شود. با توجه به اینکه کلیه حقوق مالی و غیر مالی زوجین از جمله مهریه، حضانت فرزندان، اجرت المثل، نفقه زوجه و فرزندان به موجب صورتجلسه توافقات طلاق توافقی تعیین تکلیف می گردد اگر صورتجلسه توافقات طلاق به درستی تنظیم نشود می تواند تبعات فراوانی برای زوجین به بار بیاورد.
شرط اصلی طلاق توافقی، توافق زوجین نسبت به مسائل مالی و غیر مالی است. در جلسه رسیدگی طلاق توافقی دادگاه از وکلای زوجین می خواهد توافقات مالی و غیر مالی زوجین را به دادگاه اعلام کنند و این یک موضوع الزامی است بنابراین زوجین باید در مورد تمام امور مربوط به رابطه زوجیت اعم از مهریه، حضانت فرزندان، نفقه و اجرت المثل و سایر حقوق مالی و غیر مالی ناشی از رابطه زوجیت توافق داشته باشند. پس از توافق، زوجین با حضور در دفتر وکالت وکیل طلاق توافقی و امضای توافق نامه ای که وکیل تنظیم می نماید و اعطای وکالت به وکیل دادگستری، نسبت به طلاق توافقی اقدام می کنند.
مواردی که زوجین حتما قبل از مراجعه به وکیل در خصوص آن باید به توافق برسند و هیچ اختلاف نظری در خصوص آنها نداشته باشند تا بتوانند طلاق توافقی توسط وکیل را انجام دهند. از قرار زیر می باشند:
اصلی ترین توافق زوجین توافق بر سر مهریه است. طلاق توافقی ممکن است با پرداخت کل مهریه یا قسمتی از آن واقع شود یا بدون پرداخت مهریه صورت گیرد. در رای طلاق توافقی باید در خصوص مهریه تعیین تکلیف شود. چنانچه زوجین قصد طلاق توافقی بدون پرداخت مهریه داشته باشند در این صورت زوجه باید کل مهریه خود را در قبال طلاق به زوج ببخشد و یا ذمه زوج را ابراء نماید. اما اگر زوجین توافق کنند که مهریه پرداخت شود، باید مشخص شود که مهریه به صورت یکجا یا اقساطی پرداخت می گردد.
چنانچه زوجینی که قصد طلاق توافقی دارند دارای فرزند مشترک باشند و فرزند آنها دختر زیر ۹ سال یا پسر زیر ۱۵ سال باشد، باید در مورد حضانت و نگهداری آن با یکدیگر به توافق برسند. زوجین می توانند توافق نمایند حضانت فرزندان با پدر یا مادر باشد. در صورتی که توافق شود حضانت با پدر باشد زوجین باید میزان نفقه فرزند یا فرزندان را که زوج باید به زوجه پرداخت نمایند مشخص نمایند. در صورتی که فرزندان زوجین بالای 9 یا 15 سال باشد نیازی به تعیین تکلیف حضانت نیست و خود فرزند در این مورد تصمیم می گیرد.
مورد دیگری که زوجین باید نسبت به آن تعیین تکلیف نمایند جهیزیه زوجه است. در صورتی که جهیزیه در منزل مشترک باقی مانده باشد زوجین باید تصمیم بگیرند که جهیزیه قبل از اجرای صیغه طلاق یا بعد از اجرای صیغه طلاق به زوجه مسترد گردد. در صورتی که توافق زوجین این باشد که زوج جهیزیه را قبل اجرای صیغه طلاق مسترد نماید زوجه باید قبل از مراجعه به دفتر ثبت طلاق نسبت به تحویل گرفتن جهیزیه اقدام نماید. در غیر اینصورت می تواند پس از ثبت طلاق نسبت به استرداد جهیزیه خود اقدام نماید
یکی دیگر از مواردی که زوجین باید جزء توافقات خود به وکیل طلاق توافقی اعلام نمایند، نفقه و اجرت المثل زوجه می باشد. منظور از نفقه زوجه، نفقه ایام گذشته زوجه می باشد. در صورتی که زوج نفقه زوجه او را در ایام گذشته پرداخت ننموده باشد می توانند در رابطه با میزان آن توافق نمایند. اجرت المثل نیز هزینه کارهایی است که زوجه در طول ایام زندگی مشترک در منزل شوهر انجام داده است. معمولا در طلاق توافقی زوجین نسبت به نفقه و اجرت المثل ادعایی ندارند و توافقات در مورد مهریه و جهیزیه و حضانت فرزندان و نفقه آنها است.
جهت اطلاع از اینکه هزینه وکیل طلاق توافقی چقدر است، می توانید با وکیل متخصص طلاق توافقی بنیاد وکلای دادهومان تماس حاصل نمایید. البته هزینه های طلاق توافقی جدای از حق الوکاله وکیل طلاق توافقی به شرح زیر می باشد:
هزینه ثبت دادخواست طلاق توافقی حدود ۲۰۰ هزار تومان.
هزینه جلسه مشاوره طلاق توافقی ۱۴۰ هزار تومان.
هزینه گواهی عدم بارداری حدود ۸۰ هزار تومان.